Geen Vlogger en toch YouTube - waarom?

Waarschijnlijk ben je als ondernemer al actief op Facebook en Instagram, misschien zelfs op TikTok. Maar vergeet zeker ook YouTube niet toe te voegen aan het lijstje. Ook als je niet veel videomateriaal hebt. YouTube biedt mogelijkheden en voordelen voor jouw bedrijf.

enkele cijfers over YouTube:

  • Dagelijks worden 4 miljard video's bekeken

  • Elke maand kijken we met z'n alles 3 miljard uren video op YouTube

  • Elk uur wordt er 70u videomateriaal geüpload

  • Elke minuut worden 700 YouTube video's gedeeld via Twitter

  • Elke dag wordt 500jaar videomateriaal bekeken van YouTube via Facebook

(cijfers kunnen variëren)

De aanwezigheid op YouTube verhoogt ook de vindbaarheid van je bedrijf via Google

Aangezien er zoveel materiaal gepost wordt op zeer korte termijn, moet je op YouTube niet in eerste instantie uitgaan van veel views. Het is wel belangrijk om meteen de juiste doelgroep te bereiken én om de juiste boodschap aan de doelgroep te brengen. Zo komen we dus weer bij het begin van elk online succes: het DOEL. Stel realistische doelen.

Bezin eer je begint! Start eens met een avondje YouTube i.p.v. TV of Netflix

De successleutel is om de meerwaarde van jouw product, dienst, bedrijf helder en duidelijk te formuleren. Een aansprekende, uitdagende of gevatte titel is dé start. Uiteraard moet de omschrijving en de inhoud het doel vatten, anders wordt jouw video afgestraft op relevantie. Maak steeds gebruik van herkenbare kleuren uit je huisstijl, je logo, ...


De concurrentie is héél groot op YouTube. Daarom moet je er alles aan doen om jouw video zo vindbaar mogelijk te maken. De Titel en de beschrijving heb ik al eerder aangehaald. Daarnaast moet je ook jouw zoekwoorden goed kiezen. Gebruik ze zéker! En ja hoor, ook de zoekwoorden moeten de inhoud dekken. Dus kies niet zomaar eender wat en gebruik dezelfde woorden in de omschrijving.


Promoot je video's via alle sociale media en integreer ze in je website. Laat mensen toe om reacties te plaatsen en reageer zelf op je video's. Zo wordt jouw video sneller aanzien als populair en wordt hij vaker vertoond in zoekresultaten.

Adverteer ook een keertje, met een relatief laag bedrag kan je redelijk wat mensen bereiken.

Probeer mensen in élk geval te overtuigen van je kennis. Mensen zien graag dat je iets voordoet. Het mag al eens technisch zijn i.p.v. commercieel maar gebruik wel steeds mensentaal.


Maak je account tip-top

  • Personaliseer je pagina met eigen layout, logo, hoofding, kleuren