top of page

Logo Design, dit zijn de struikelblokken


Een nieuw logo? Bezin eer je begint

Je staat in de startblokken en wil kosten besparen, je hebt een bedrijf maar wil graag de huisstijl herbekijken,... Dit houdt helaas meer in dan gewoon een leuke naam bedenken en/of of een leuke tekening maken.


De naam of het logo van je onderneming vertelt wie je bent. Het is je visitekaartje, je identiteit, ... verzin niet zomaar een leuke naam.

Het is ook niet zo eenvoudig of verstandig om je logo snel weer te veranderen.


Heb je een leuke naam in gedachten? Denk dan even aan deze checklist:


1) Is mijn naam uniek? Is er in de sector of nabije omgeving al iemand

met deze of een aanverwante naam?

2) Is de naam aanvaardbaar binnen het vakgebied

3) Is de naam tijdloos?


Is het antwoord op deze 3 vragen telkens JA, dan kan je best je naam zo snel mogelijk registreren.

Hetzelfde principe geldt voor een visueel logo of beeldmerk. Ga na of er concurrenten zijn met soortgelijke logo's of laat mij je helpen.


Waaraan moet je nog zoal denken bij het ontwerpen van een logo?

Gebruik geen foto's in je logo, werk met vectoren om toekomstige problemen te vermijden bij het drukken. Foto's zijn beperkt in resolutie en kunnen niet zomaar worden vergroot. Daarbij zijn foto's opgebouwd uit pixels en zijn deze opgebouwd uit 4 kleuren CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow & Key Color of Black)

Denk na over de toepassingen waarvoor je logo gebruikt zal worden.

In functie hiervan kunnen er best verschillende versies worden opgemaakt.

Wil je visitekaartjes, balpennen, vlaggen, autostickers,... ? Voor verschillende dragers zijn verschillende drukprocedé's van toepassing. Zo zal je regelmatig slechts de mogelijkheid hebben om voorwerpen in 1 kleur of in 2 of 3 kleuren te bedrukken. Daarom ontwerp ik steeds verschillende logovarianten en worden de vaste kleurwaarden bepaald.


Standaard voorzie ik steeds een basislogo in Pantonekleuren, een versie in CMYK en RGB. Daarbij komt ook een logo in grijswaarden en een inversie van elke versie. Je doet er ook goed aan om een logo in één kleur aan te maken. De letters in het logo worden steeds als contouren opgeslagen om niet voor verrassingen komen te staan.


Van logo tot huisstijlhandboek en guidelines

Belangrijk om geloofwaardig te zijn is ook de uitstraling van je stijl en identiteit doorheen al je communicatie, intern en extern, online en offline.

Om alle neuzen in dezelfde richting te doen wijzen en als handboek voor jouw drukker of medewerker of extern bureau wordt er een gids opgesteld over de regeltjes die van toepassing zijn op jouw logo. Welke lettertypes mogen erbij gecombineerd worden? Hoeveel witruimte moet er verplicht rond het logo aanwezig zijn? Wat is de minimale of maximale grootte van jouw logo? Is er een baseline en wanneer wordt die gebruikt? Welke kleur is de basis waarop het logo standaard wordt gedrukt? Zijn er steunkleuren voor bijvoorbeeld de opmaak van powerpointpresentaties? Of heb je eventueel ook een template nodig voor e-mails, brieven, presentaties, extranet, intranet,...


Zit je met de handen in de haren? Laat jouw logo geen struikelblok zijn.


Ik ben er graag om je te helpen.


Vragen of bijkomende info?
61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page